Keng Som


Semalam masak Kengsom - asam pedas thai, favourite mr. hubby. Alhamdulillah menjadi... so lepas ni tak yah lagi la nak pergi kedai tomyam semata-mata nak makan kengsom. Jimat belanja masak sendiri - suci dan halalan toyyiban lagi.

Jom la saya nak kongsi resepi Kengsom ni...

KENG SOM

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
1 biji nanas (dipotong segi tiga)
3 cawan air
2 kuntum bunga kantan
10 tangkai daun kesum
5 - 7 batang sayur kangkung
Sedikit minyak masak
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Gula melaka

Bahan kisar:
1 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
7 ulas bawang merah
3 batang serai
10 tangkai cili padi

Cara penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
3. Apabila sudah naik bau masukkan air, air asam jawa dan garam.
4. Kacau sehingga ia mendidih. Masukkan gula melaka.
5. Kemudian masukkan nanas, bunga kantan, sayur kangkung dan daun kesum.
6. Masukkan ikan. Kacau selama beberapa minit.⁠⁠
7. Rasa ramuan dan biar kuah mendidih sehingga ikan masak.

Keng Som telah siap untuk dihidang.
Makan panas-panas bersama nasi yang baharu dimasak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan