Ikan Cencaru Sumbat Inti Sambal


Ini memang favourite saya. Dah agak lama juga saya tak masak ikan cencaru sumbat ni. Hari ni saya masak ikan cencaru sumbat inti sambal dan saya nak kongsikan resipi di blog ini. Ada dua jenis inti yang boleh disumbat dalam ikan cencaru ni - inti kelapa atau inti sambal.

IKAN CENCARU SUMBAT INTI SAMBAL

Bahan-bahan:
4 ekor ikan cencaru dibersihkan dan digaul garam dan serbuk kunyit.


Bahan inti sambal:
6 batang cili merah (dikisar)
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 cawan air asam
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga agak kekuningan.
2. Masukkan air asam jawa dan garam.
3. Kacau sehingga pecah minyak.
4. Sejukkan inti.
5. Sumbat inti dalam ikan dan goreng dengan minyak yang banyak.
6. Inti yang lebih boleh disalutkan ke atas ikan untuk rencah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan