Kari Lemak Ikan Kering


KARI LEMAK IKAN KERING

Hari ni nak share resepi kari ikan kering. Kami orang Kedah ni panggei gulai ikan kering. Kari ni special sebab guna Rempah Lemak Mak Lang (resepi rempah giling mak bonda).

Bahan-bahan:
3 sudu besar Rempah Lemak Mak Lang
3 ekor ikan gelama masin
6 ekor ikan sepat masin @ ikan talang kering @ ikan merah kering
1 biji nanas (dibelah dua dan dihiris tebal)
2 batang terung panjang
1 kg santan cair
1 cawan santan pekat
4 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Bahan tumis darat:
5 helai daun kari
6 ulas bawang merah (dihiris)
Minyak masak

Cara penyediaan:

  1. Gaul rempah dengan air panas dalam satu bekas sehingga menjadi pes. 
  2. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk ke dalam pes rempah dan gaul rata.
  3. Sediakan periuk dan masukkan pes rempah, ikan gelama, ikan kering, daun kesum, nanas, terung, garam, asam gelugor dan santan cair.
  4. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
  5. Masukkan santan pekat dan kacau rata. rasa ramuan secukupnya.
  6. Tumis darat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan